• Home
  • Onze organisatie Onze organisatie
    Openbaar onderwijs Onze scholen Missie-visie Strategisch beleidsplan Jaarstukken Raad van toezicht Passend onderwijs Onderwijszorgarrangement Buiten Gewoon Leren Academie 072 Playing for Success Stelsel van kwaliteit
  • Ouders Ouders
    Oudersteunpunt Schoolvakanties Aanmelden Open dag Handige regelingen Opvang Medezeggenschap Melding huiselijk geweld en kindermishandeling Klachten en andere problemen
  • Werken bij ons Werken bij ons
    Vacatures Open sollicitatie Invalpool Stages
  • Privacy Privacy
    Privacyreglement leerlingen
  • Contact
Inloggen

Onderwijszorgarrangement Buiten Gewoon Leren

 Ronduit onderwijs en Stichting Landzijde in samenwerking met SWV  Noord-Kennemerland

Wat is Buiten Gewoon Leren

Buiten Gewoon Leren (BGL) is een nieuw onderwijszorgarrangement dat beschikbaar is voor kinderen in de leeftijd vanaf 7 jaar die niet meer naar school durven, kunnen, mogen, willen of waarvoor nu (te) vaak geen passend onderwijs kan worden gevonden en aangeboden. BGL is daarmee onderdeel van het streven naar een dekkend aanbod voor álle kinderen in de regio Noord Kennemerland.

BGL is een samensmelting van onderwijs, zorg en dagbesteding. In een groene omgeving in samenwerking met partners in de zorg en dagbesteding proberen wij nieuw onderwijsaanbod voor het primair onderwijs (PO/SBO/SO) te ontwikkelen. Hierbij is dagbesteding (integraal) onderdeel van het onderwijs.

Ontstaansgeschiedenis

Vanaf februari 2018 is de pilot Buiten Gewoon Leren gestart op initiatief van zowel Landzijde als Ronduit met ondersteuning van het SWV-PO Noord-Kennemerland en de betrokken gemeenten. Bij Landzijde zijn meer boerderijen aangesloten die hebben aangegeven kandidaat te willen zijn als vervolglocatie voor BGL. Bij succes is uitbreiding mogelijk. Deze pilot richt zich in eerste instantie op het PO. Om deze pilot goed te kunnen volgen en om vanuit de praktijk te kunnen leren, werd een Reflectiegroep van betrokken deskundigen samengesteld. Het inhoudelijk optimaliseren van dit nieuwe onderwijszorgarrangement stond daarbij centraal.

Vanuit de ambities die in het Thuiszitterspact zijn uitgesproken * is het van groot belang dat wordt voorkomen dat de leerlingen die zijn vastgelopen in hun ontwikkeling thuis komen te zitten.

BGL is in de praktijk succesvol gebleken en wordt als project verlengd.

Voor wie?
Deze voorziening is een voltijdsvoorziening waar leerlingen via het Samenwerkingsverband (SWV) naar toe geleid kunnen worden. BGL is een persoonsgericht onderwijszorgconcept. Bij voorkeur biedt BGL een tijdelijke oplossing van maximaal 6 maanden. Dit arrangement is toegeschreven op het PO.

                                   

Doel

Het doel is dat de leerling naderhand weer tot z’n recht komt in een vorm van (regulier) onderwijs.

 

Traject

  • Het SWV voert de regie in het verlenen van toestemming om BGL als arrangement voor een leerling in te zetten;
  • De leerlingen blijven ingeschreven op de school van herkomst. Daar blijft ook de formele onderwijsverantwoordelijkheid en de school van herkomst blijft nauw betrokken bij BGL en de vorderingen die de leerling maakt;
  • Het onderwijs wordt verzorgd door een medewerker van Ronduit;
  • Landzijde neemt verantwoordelijkheid voor de zorg en doet dit op basis van haar contractafspraken in Jeugdzorg met alle gemeenten in Noord-Holland;
  • Ouders zijn intensief betrokken bij BGL.

         

 

* In het Thuiszitterspact verbinden gemeenten, samenwerkingsverbanden en de Rijksoverheid zich aan de ambitie dat in 2020 geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszit zonder passend aanbod van onderwijs en/of zorg.

Contact

Havinghastraat 22
1817 DA Alkmaar 
072-5147830 
info@ronduitonderwijs.nl

  • Privacy statement
  • Cookie instellingen

Powered by Social Schools